artikel

Motion om IVPA.

Vänsterpartiet i Krokom vill prova möjligheterna till IVPA genom hemtjänsten. Vi tycker att medborgarnas säkerhet är viktig. Där det är olämpligt med räddningstjänst som utför IVPA vill vi göra ett försök med detta.
Motion om IVPA-försök i Alsen.

År 2003 klarade en ambulans att nå fram till patienter i Krokoms kommun endast 41,8% av prio1-fallen inom den stipulerade 10-minutersgränsen som eftersträvas, i 16,4% av fallen tog det över 30 minuter innan ambulans nådde fram. I Hotagen och Rönnöfors har bl.a. därför IVPA (I Väntan På Ambulans) inrättats, en funktion som är uppskattad och livräddande. Dessa 2 områden är dock långt från de enda där ambulans har svårt, för att inte säga omöjligt, att nå fram i tid inom vår kommun.

I stora delar av vår kommun finns idag vårdpersonal tillgänglig i form av utbildad och erfaren hemtjänstpersonal. De befinner sig ofta i dessa områden där insatstiderna för ambulans är 20-30 minuter, ibland mycket längre. Hemtjänstpersonalen har stora kunskaper i livsuppe-hållande åtgärder (HLR) och har goda kunskaper hur man förbereder en sjuk patient inför ambulansfärd till Östersund, för att nämna några saker.

År 2003 hade ambulansen 18 st. utryckningar till Alsenområdet (från Glösa till Kougsta) som var prio1 eller 2, d.v.s. någon form av akut utryckning. Av dessa utryckningar utgjorde 5 bröstsmärtor, 2 stroke, 2 olyckor med motorfordon, 2 hästolyckor samt 7 utryckningar med bl.a. diabetesproblem, mindre olyckor i hemmet och liknande. Hemtjänstpersonal har kunskap att lindra och hjälpa de som drabbas av de flesta av dessa sjukdomar och olyckor.

Till Alsen tar det ca 20 minuter för en ambulans, i bästa fall, från att larmet inkommit tills de är på plats, då under förutsättning att ambulansen befinner sig i Krokom på stationen. I Alsen finns redan hemtjänstpersonal i stort sett under hela dagen och kan vara framme inom 5-10 minuter från att de fått larm, d.v.s. ca 10 minuter före ambulansen, minuter som kan vara livsviktig! Under den tiden kan de hinna med mycket som underlättar för både patient och ambulanssjukvårdarna, som att förbereda patienten med kläder, ta blodtryck och puls, underlätta andning, göra fri väg inomhus för bår, möta ambulans vid vägen, lugna patienten i en stressad situation, påbörja ev. hjärt-, lungräddning och assistera ambulanssjukvårdarna då de anländer samt ytterligare en viktig sak; lugna och stödja dennes anhöriga som kan finnas på platsen och som kanske blir kvar då ambulansen åkt mot sjukhus! Anhöriga riskerar ofta att bli en glömd grupp i sådana situationer. För dem kan det vara lika traumatiskt som för den sjuke/skadade.

Eftersom hemtjänstpersonalen redan är i tjänst och befinner sig i området så blir utrycknings-kostnaderna minimala. Annan hemtjänstpersonal finns inte långt bort som kan hjälpa till med de vardagliga sysslorna om så behövs så det normala hemtjänstarbetet inte blir drabbat. Den samhälliga kostnaden minskas dock, då hjälp når fram fortare och skador och sjukdoms-förlopp kan minskas innan sjukvårdsinsatserna börjar i och med att ambulans når fram.

IVPA är inte, och ska inte vara, en primär uppgift för hemtjänstpersonal, den ska ses som frivillig, men möjlig, för dem som arbetar inom hemtjänsten samt SOS, ambulans och drabbade. Det är en alldeles för viktig resurs som idag går till spillo på patienternas bekostnad. Avstånden i vår kommun gör dock att vi måste utnyttja resurserna mycket effektivare för att kunna ge invånarna ökad säkerhet och bistå med hjälp så fort det går då den behövs som mest. Detta ger en tryggare och säkrare kommun, även för de kommuninvånare som bor lite avsides.

Förslag

att Hemtjänsten i Näldens vård- och omsorgsområde får, under 1 år på försök vara, IVPA i Alsen by med omnejd. SOS alarm ska kunna, vid behov, skicka en förfrågan om det är möjligt för hemtjänstpersonal i Alsen att åka på larm. IVPA-funktionen ska var frivillig för de som arbetar inom hemtjänsten.

att Krokoms kommun och personal inom Näldens vård- och omsorgsområde, i samarbete med Landstinget, utarbetar en plan hur denna verksamhet ska fungera.

att Verksamheten utvärderas efter 1 år och om utfallet är bra, införs IVPA genom hemtjänst i övriga kommunen där det är lämpligt.

Kopiera länk