artikel

Det finns inga vikarier!

Omorganisationens neddragningar av personal inom äldreomsorgen i Krokoms kommun har börjat ge resultat! Resultaten är dock inte positiva för Socialdemokraterna och Centerpartiet som varit drivande i frågan. En akut personalbrist har uppstått efter den senaste tidens uppsägningar.

Det är idag svårt, för att inte säga omöjligt, att finna vikarier som täcker behovet inom LSS och äldreomsorgen. Påföljden blir fördyringar då ordinarie personal måste beordras att jobba på sin lediga tid. Är det så illa att de besparingar man räknat med från majoritetens sida helt håller på att ätas upp av övertidsuttaget? Det är nu allvarligt och kommer på sikt inte att bli bättre när det inte finns personal att tillgå!

Personal med insyn i personalrekryteringen till omsorgen i Krokoms kommun är helt enig om att de inte kan komma ihåg att det någonsin varit en sommar med så stora problem att hitta personal. Lika enig är de att det är just omorganisationen som bär ansvaret. Människor söker sig helt enkelt inte till en organisation som rustas ner!

Effekterna av denna kris kan mätas med ökade sjukskrivningar bland personalen som tvingas jobba mer, otrygg arbetssituation där man inte vet från dag till dag om man tvingas jobba på sin lediga tid och inte minst bland vårdtagarna där risken för kvalitetsbrister blir uppenbar!

Vänsterpartiet i Krokom är mycket kritisk till nedskärningarna inom äldreomsorgen och vi kräver en omedelbar åtgärd! Vi har under hela omorganisationsprocessen höjt ett varnande finger, protesterat och vädjat om besinning. Tyvärr kan vi nu peka på resultatet och säga att vi hade rätt i våra farhågor, kvaliteten är markant försämrad!

Jörgen Blom

Mona Puttick

Kopiera länk