artikel

Krokoms kommun är blå

Igår eftermiddag offentliggjorde Centern, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna att de gjort upp om makten i kommunen tillsammans med Miljöpartiet. Krokoms kommun styrs numer av en 5-partigröt där Miljöpartiet sålt ut allt vad partiet står för! Är detta vad mp’s väljare verkligen vill ha??

Miljöpartiet har alltså med denna uppgörelse visat vad som är viktigt för dom. Dit hör inte miljöfrågorna! Miljöpartiet har haft Långforsen som en av sina viktigare frågor där man ville återställa forsen och hindra Jämtkraft från att renovera dammen. Där säljer man helt ut sig till förmån för makt! De enda konkreta miljömål som alliansen har är att kommunens upphandlingar skall innehålla miljökrav samt att kommunen ska arbeta för energieffektivisering och energibesparande åtgärder. I sann borgelig anda är ju detta ingen miljöpolitik att tala om. Därför är det minst sagt förvånande att miljöpartiet nu sålt sig till de blå utan att kunna driva en sann miljöpolitik!

Denna 5-partigröt kommer nu också att hårt driva privatiseringar av offentlig sektor. Vinstdrivande företag kommer att få skattefinansierade bidrag från den nya politiska ledningen för att starta verksamhet inom skola, barnomsorg och äldreomsorg i vår kommun. Detta sker mot expertisens inrådan! Distriktsordföranden för PRO i Jämtland fördömde tydligt inför valet alla idéer om privatiseringar av offentliga verksamheter inom vård och äldreomsorg! Där lyssnar inte de 5 borgliga partierna utan ser hellre till de som har och tar från de som inte har!

5-partigröten har en mycket diffus budgetsyn. Man menar att det ekonomiska överskott kommunen får skall i första hand användas till avbetalningar av lån och att minska pensionsskulden. Kommunens lån är små och vi vet ännu inte om pensionsskulden är ett problem. Alla verksamheter skall klaras utan skattehöjningar och man ska satsa offensivt. Hur detta ska gå ihop utan indragningar inom vissa områden för att klara behoven inom andra områden, det förstår inte jag! Kris(t)demokraterna har i valrörelsen ivrigt talat om satsningar inom äldreomsorgen. Men nu visar det sig att tydligt att det bara var tomma ord! Man ska alltså gemonföra satsningar utan pengar… Känns detta igen?!

Givetvis är denna politik mycket bekymmersam för vår kommun! I sann borgelig anda talar man, som vanligt, om pengar till företagande och inte om rättvisa och jämställdhet. Ingenting finns nämnt i 5-partigrötens plattform om att utjämna könsrelaterade löneskilnader, inget finns nämnt om sociala orättvisor, inget finns nämnt om funktionshinder, m.m. Pinsamt okunnigt och ansvarslöst!

Vänsterpartiet i Krokom är dock i sig inte förlorare nu när vi återigen sitter i opposition. Naturligtvis hade det varit bra för kommunen om vi fått sitta med i en majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och det numer borgliga Miljöpartiet. Då hade vi kunnat arbeta verkligen effektivt med miljö-, rättvise- och jämställdehetsfrågor! Nu kommer Krokoms kommun att få genomlida max 4 år med ett blått styre utan några verkliga visioner! Jag säger max 4 år, för om denna gröt har bäst före dag längre än så är högst osäkert!

Jörgen Blom

Kopiera länk