artikel

Hotet mot arbetarrörelsen!

Den moderatledda ”arbetarregeringen” bevisar nu om och om igen deras verkliga intentioner med sin politik. Sällan har en så utstuderad arbetarfientlighet manifesterats dolt bakom ett allmänt val. Om och om igen visar det sig nu att hela den så kallade alliansens valpropaganda inte var annat än bluff och lurendrejeri.

Bränsleskatten ska höjas, tvärtom vad man sa i valrörelsen. Likaså när det gäller biltullar i Stockholm och tusenlappen i plånboken. Men det är inte där hoten mot arbetarrörelsen ligger. De stora hoten ligger i synen på sjukförsäkringarna och arbetslöshetsförsäkringen. Där försöker man nu krossa arbetarrörelsen och det arbetarna gemensamt byggt upp.

Fack och a-kassa har under en lång tid varit den trygghet som arbetarna haft gentemot arbetsgivarna. Nu kommer knivhugget i ryggen på arbetarna från borgarna! A-kasseavgiften ska höjas med flera hundra procent samtidigt som avdragsrätten i deklarationen för medlemskap i fack och a-kassa tas bort samt att taket i a-kassan sänks. Det betyder många, många tusenlappar per år för arbetaren. Det enda syftet med dessa försämringar är att man vill skapa ökade klyftor mellan klasserna. En arbetare som måste kämpa för brödfödan är en tystad arbetare anser man.

Det som nu ska bli intressant är fackförbundens reaktioner. Kommer man att ta strid för arbetarnas rättigheter eller kommer man att vika sig för överheten? Det är dags att fackförbunden ställer upp sida vid sida och säger ifrån, för detta drabbar alla fackligt anslutna! Dessa försämringar kanske är bland de allvarligaste attackerna på arbetarrörelsen sedan Ådalen -31. I realiteten är ju detta en lönesänkning av stora mått.

Det är få som kommer att tjäna på moderatpolitiken under de närmaste fyra åren. De som tjänar är, i vanlig ordning då borgarna styr, de som har och de som drabbas är, också det i vanlig ordning, de som inte har. Med andra ord en klassisk borgarpolitik!

Det är med oro jag ser på framtiden. Risken är att färre och färre kommer att välja tryggheten med att vara ansluten till a-kassa och fack. Det i sin tur kommer att betyda en tung börda för kommunerna då arbetet plötsligt tar slut och man står utan inkomster och är i behov av ekonomiskt bistånd. Det kommer också leda till svartarbete (kanske för 57 kr/timme?), lönedumpningar och misär!

Och frågan står fortfarande obesvarad; Hur skapar detta nya jobb i Sverige?

 

Jörgen Blom

Kopiera länk