artikel

Skatteunderlaget är klart!

Krokoms kommun fortsätter att öka i antalet invånare, i år med 98 personer! Folkmängden den 1 november är 14 228 och en inte allt för okvalificerad gissning är att ökningen fortsätter även under 2007. Detta ger naturligtvis en, för kommunen, förbättrad ekonomi. 100 personer betyder ca 4,5 mkr-5 mkr per år i ökad skatteintäkt.

Under den senaste mandatperioden har Vänsterpartiet, tillsammans med Moderaterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet, lagt en egen oppositionsbudget. Vi har kritiserat den överförsiktighet som dåvarande majoriteten haft när man beräknat budgetunderlaget, dvs hur många människor som bor i kommunen den 1 november varje år. Gång på gång har det visat sig att oppositionens beräkningar har legat betydligt närmre sanningen än Socialdemokraternas och Centerpartisternas beräkningar. 

Det ska därför bli mycket intressant inför kommande budgetarbeten att se om de 5 borgliga partierna nu korrigerar beräkningen av budgetunderlaget till en mer sanningsenlig nivå än tidigare majoritetskonstellation. Det handlar ju i grund och botten om hur pengarna ska användas i verksamheterna. Genom att ha en överförsiktig syn på skatteintäkterna så undanhåller man kommunens verksamheter en ansenlig summa pengar, pengar som kunnat gå verksamheten till del i stället för att bara ligga i kommunens syltburk. Vi politiker har ett ansvar att skatteintäkterna används på ett så ekonomiskt och verksamhetsfrämjande sätt som möjligt. I ett sådant uppdrag finns ingen syltburk med ett värde på upp emot 25 miljoner kronor som är kommunens beräknade överskott 2006! 

De två vänsterpartierna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som sitter i opposition nu räknar med en hel del försämringar under det borgliga styret, privatiseringar av skola, vård och omsorg. Det är, enligt oss, en misshushållning av kommunens resurser att, genom skattemedel, bidragsfinansiera privata företags vinstbehov. Vård, skola och omsorg ska bedrivas av kommunen, inte av privata aktörer med vinstintresse. Förutom vinstintressen anser vi att barn, gamla och sjuka inte är en handelsvara som ska börsnoteras! 

Skatteunderlaget är ett kvitto på en kommuns framgång. Ökar antalet invånare betyder det oftast att kommunen är attraktiv som boendekommun. Trygghet och säkerhet är två av de orsaker varför människor väljer att bosätta sig i vår kommun och därför bör en större del av dagens syltburk satsas på trygghets- och säkerhetsfrämjande åtgärder. Oftast handlar det om säkra skolvägar, minskande av trafik i tätorter och bra kommunal service, exempelvis dagis, skola och äldreomsorg. Vänsterpartiet menar att dessa områden har under flera år fått stå tillbaka för en allt för stor fixering vid ekonomi. Nu när ekonomin är god så ska kommunen återinvestera skattepengarna i kommunens alla delar för att främja tryggheten och säkerheten! 

Under de kommande 4 åren lovar vi i Vänsterpartiet att vi ska göra vårt yttersta för att minimera de skador och hot mot den kommunala verksamheten som de 5 borgliga partierna vill åstadkomma.

Jörgen Blom

Kopiera länk