Skolsituationen i kommunen
Barn… Vi har gott om barn i Krokoms kommun! Vi har så många barn att våra skolor i Ås och Dvärsätt håller på att rämna! Och nu måste skolsituationen lösas på ett hållbart sätt med ett långsiktigt perspektiv!
1983 stod Ås nya skola klar för inflyttning. Ås hade just expanderat med det nybygda "Valhall" och min klass ökade från 13 elever i en klass till ca 50 elever delat i 2 klasser! Vi barn var jättenöjda över vår nya, fina skola. Ja, utom de elever som inte rymdes i den!
24 år senare är skola trängre än någonsin. Inte ett år under alla dessa år har skola räckt till utan nödlösningar efter nödlösningar har varit melodin. Baracker, kvarterslokaler och lägenheter har tagits i anspråk för att något så när täcka skolans behov av utrymme. Mitt i allt elände i Ås passar kommunen på att bygga en ny skola i Dvärsätt. Gissa vad… Den blev också för liten!
Barn- och utbildningsnämnden har initierat en lokalutredning där man ska lösa skolproblemen i Ås-Dvärsätt-Krokomområdet. För Krokoms del, Nyhedens skola, är problemet att man är för få elever. Så hur ska man lösa lokalbehovet ?
För det första så behöver Ås ytterligare en skola! Vänsterpartiet vill inte se en jätteskola med 600+ elever utan vi ser ett max på 400 elever i årsklasserna F-9 i nuvarande skolan. Då krävs en nybygnad av en skola i Byskogen. Den skolan ska succesivt utvecklas från F-3 i inledningsskedet upp till en F-6 skola, eller mer, om utbygnaden av Ås södra delar fortsätter som planerat.
Eleverna i årsklasserna 7-9 på Dvärsätts skola flyttas över till Nyheden för att förhindra en, för stunden, "onödig" utbygnad av Dvärsätts skola. Nyhedens skola har ett svikande elevunderlag och en flytt av Dvärsätts 7-9 fyller upp de tomma lokaler som finns där idag. På sikt kan dock ett utbygnadsbehov uppstå även i Dvärsätt, beroende på utbygnadstakten i området!
Det finns ett antal andra varianter för att lösa lokalproblemen men enligt oss är de inte realistiska och framför allt inte hållbara under en lång tid framöver! Kommunen ska ge våra elever en god och trygg utbildning. Då gäller det att vi siktar kanske så långt fram i tiden som 25 år! Det måste vara slut med provisorium, pengarna som läggs på småutbygnader, provosoriska lokaler i lägenheter och baracker ska användas i utbildningen!
Jag vet att många föräldrar och elever är oroliga för vad utredningen ska ge. Men detta är något som måste göras och det måste göras med stor nogranhet och i samråd med alla parter! Det som beskrivs ovan är just nu vårt allternativ. Vi kommer dock att lyssna på alla argument innan det är dags för beslut! Detta allternativ är INTE ristat i sten, ännu!
Jörgen Blom
Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden