Vänsterpartiets yttrande över lokalutredningarna

De kommande åren i Krokoms kommun kommer att betyda stora investeringar i skol- och barnomsorgslokaler. Det är därför viktigt att byggnationer sker i ett kommunperspektiv! Det får inte bli dåliga lösningar igen…

Synpunkter angående lokalöversynen för Krokom, Aspås, Dvärsätt, Rödön boms o skola.

Inledning

Lokalsituationen i Krokom/Dvärsätt har under många år präglats av nödlösningar och provisorium. En långsiktig och hållbar lösning är därför av yttersta vikt, inte bara ekonomiskt, utan även pedagogiskt. Investeringar i nya lokaler måste ske ur ett kommunperspektiv men samtidigt med fokus på elevernas och barnens bästa. Vänsterpartiet menar att det tidsperspektiv som satts, 2015, är snävt. Även om vi är fullt medveten om svårigheterna att blicka längre fram i tiden så bör man visa på olika alternativa scenarion om 10, 15 respektive 20 år framåt när det gäller elev- och barnunderlaget.

Alternativ

Barnomsorg

Vänsterpartiet förordar Alternativ A. Närheten till barnomsorg i Dvärsätt är viktig. Alternativ A är dessutom ett klart billigare än Alternativ B. En utbyggnad av barnomsorgslokaler invid Dvärsätts skola måste ske med en eventuell framtida utbyggnad av skolan i åtanke.

Skola

Det samlade lokalbehovet för kommunens olika verksamhetsområden är inte medtaget i utredningen. Bristen på lokaler i Krokoms samhälle är påtagligt och trångboddheten är stor. Därför är det svårt, för att inte säga omöjligt, att ta ställning till hur en långsiktig och hållbar lösning ska se ut i ett kommunperspektiv. Vänsterpartiet anser därför, med denna bakgrund, att ett beslut om eventuella elevomflyttningar eller skolutbyggnader bör skjutas på framtiden tills kommunen har en totalöversikt på lokalbehovet och förslag till en samlad, långsiktig och hållbar lösning.

Om man dock bortser från det bristande underlaget beträffande det totala lokalbehovet så framstår Alternativ B som den långsiktigt och mest hållbara lösningen sett i ett kommunperspektiv.

Skolan i Dvärsätt har inget akut behov av lokaler och tiden bör därför nyttjas väl!

Vänsterpartiet vill tillföra ytterligare ett alternativ att beakta. Nyhedens skola och Hissmoskolan avvecklas och en samlad F-9 skola skapas vid Kvarnbacksskolan. Per automatik bibehålls då F-9 skolan i Dvärsätt. Med detta alternativ friställs också lokaler vid Nyheden som kan nyttjas av kommunens andra verksamheter men även av privata intressenter då det även där finns ett stort behov av lokaler i Krokom!

Trafik och säkerhet

Vid en flytt av åk 7-9 från Dvärsätts skola till Nyheden krävs förbättringar av skolvägen. Idag saknas gång- och cykelvägar i stor utsträckning från Dvärsätt till Nyheden vilket är en säkerhetsrisk. Därför måste en byggnation av G/C-väg inrättas innan en flytt av elever sker.

 

Synpunkter angående lokalöversynen för Ås skolområde.

Inledning

Skolsituationen i Ås har under många år präglats av nödlösningar och provisorium. En långsiktig och hållbar lösning är därför av yttersta vikt, inte bara ekonomiskt, utan även pedagogiskt. Investeringar i nya lokaler måste ske ur ett kommunperspektiv men samtidigt med stort fokus på elevernas och barnens bästa. Vänsterpartiet menar att det tidsperspektiv som satts, 2015, är snävt. Även om vi är fullt medveten om svårigheterna att blicka längre fram i tiden så bör man visa på olika alternativa scenarion om 10, 15 respektive 20 år framåt när det gäller elev- och barnunderlaget.

Vänsterpartiet har vid yttrande angående detaljplaner inom Södra Ås översiktsplan manat till ett försiktigt utbyggande av området. Detta skulle ha medfört ett färre antal lägenheter och slutligen lett till ett mindre behov av skollokaler i Ås-området. Detaljplanerna är dock tagna och med bakgrund av detta inkommer Vänsterpartiet då med detta yttrande.

Alternativ

Vänsterpartiet förordar Alternativ A i utredningen. Det kan inte anses rimligt att Ås-elever ska transporteras till Nyhedens skola. De investeringskostnader man sparar in på äts upp av andra kostnader, bl.a. kommer miljön att påverkas negativt med ökade transporter, säkerheten för barn och ungdomar försämras med längre skolväg.

Dock bör Alternativ A kompletteras med en utökning/förbättring av kök/matsal i Ås skola (se Alt.B) för att ha en marginal, Ås skola beräknas nå 400 elever vilket är övre gräns för kökets kapacitet, samt bra och ändamålsenliga lokaler för möjligheterna till ett vidare nyttjande.

Skolområdet vid Sånghusvallen bör dimensioneras för en eventuell F-9 skola. Prognosen i utredningen för antalet barn i Ås är underdriven, eller kraftigt underdriven, fram till 2015 med bakgrund i Samhällsbyggnads-förvaltningens bedömning av antalet möjliga lägenheter. Eftersom planeringen av lokalbehovet bör sikta längre än 2015 och utrymme i översiktsplanen för södra Ås tillåter ytterligare byggnation på sikt, även om detta inte är önskvärt från Vänsterpartiets sida, bör möjligheterna till en utbyggnad av Sånghusvallens skola till F-9 finnas med i bilden.

Samverkan och fritid

En tydlig och bra samverkan kommer att krävas av Samhällsbyggnadsförvaltning/nämnd och Barn- och utbildningsförvaltning/nämnd. Sånghusvallens skola och Ås skola måste byggas med flexibilitet och samordning som riktmärke. Lokalerna ska kunna nyttjas av annan verksamhet inom kommunens verksamhetsområde än de tänkta då elev- och barnunderlaget kan variera under årens lopp.

Man bör även se samverkansmöjligheter med organisationer och föreningar i området. Kommunens fritidsgård bereds plats som har ett flexibelt användningsområde. Skola, fritidsgård och föreningsliv ska kunna samsas och utvecklas. Bl.a. behöver Ås kulturliv lokaler. Bristen på ex replokaler för musik är stor.

Trafik, säkerhet och miljö

Trafiksituationen i Ås är ett problem. Åsvägen förbi Åsgård (g:a Konsum), distriktssköterskemottagningen, prästgården, skolan och kyrkan bör diskuteras. En trafikfri miljö invid skolan ökar säkerheten och barnens miljö förbättras. Dock är alternativa vägsträckningar kraftigt begränsade av omgivande fastigheter, kyrkan, försöksgården och JiLU (Torsta). Som lösning kan tung trafik (utom kollektivtrafik) förbjudas förbi skolan samt att ett flertal hastighetsreducerande åtgärder inrättas, dvs fartbulor eller liknande.

I samband med ombyggnationen av Ås skola måste en säker lösning av skolvägarna komma till stånd. Nyhemsvägen, som redan idag är kraftigt trafikerad och nyttjas ofta av barn och ungdomar då fotbollsplan finns nere vid E14, måste åtgärdas för att uppnå en trafiksäker standard.

Tunnel under Åsvägen (eller ev. trafikljus) för passage mellan skolan och idrottshallen måste ingå vid plan-eringen. 

Liknande problem kan uppstå vid Sånghusvallens skola. Stor noggrannhet skall iakttas vid planeringen av skolans område för att eliminera trafikproblem invid skolan. Även invid Sånghusvallen ska ett planskilt övergångsställe iordningställas i ett tidigt skede då trafiktätheten kommer att vara kraftig.

Om- och nybyggnationen av Ås skola måste präglas av luftighet och öppenhet för att smälta in i landskapsbilden. Skolbyggnaderna får inte bilda en "koloss".

Säkra och estetiskt utformade hållplatser för kollektivtrafiken är ett viktigt inslag för såväl trafiksituationen som säkerheten och miljön.

 

Vänsterpartiet i Krokom

Kopiera länk