Uncategorized

Borgarkaos i Krokom

Scenen är Krokoms kommun. Deltagarna är 7 partier. Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och gökungen Miljöpartiet i majoritet. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i opposition. Detta är en skräckfylld komedi i många akter!

Kommunfullmäktige i Valsjöbyn den 10 juni blev något av en kulmen (hittills!?) i det blågröna styrets minst sagt svajigt lodräta väg ner mot kommunal nedmontering! Krokoms kommun, liksom alla andra kommuner i Sverige, befinner sig i en global ekonomisk kris, kraftigt förvärrad av en inkompetent moderatstyrd regering! Dagens stora punkt på dagordningen var budget för 2010.

Men först en liten tillbakablick…

Hösten 2006 var inte bara en svart höst för Sverige då Reinfeldt snöt åt sig makten utan även en svart höst i Krokoms kommun där svek, dubbelspel och intriger gav borgarna makten, ivrigt understödda av Miljöpartiet. Snabbt och raskt skulle den ena verksamheten efter den andra i kommunen privatiseras av borgarna och vårdnadsbidraget skulle införas, fortfarande ivrigt påhejade av Miljöpartiet. Över 60% av all äldreomsorg, inklusive hemtjänst, skulle ut på ”entrepenad” och 1 miljon kronor budgeterades för svartarb…vårdnadsbidrag. Till sist hamnade kontraktet på Föllingeområdets äldreomsorg och hemtjänst, motsvarande 25% av hela kommunens äldreboenden och hemtjänst! Vårdnadsbidraget visade sig under 2009 inte vara så populärt som kristdemokraterna trodde utan miljonen nyttjades bara till drygt hälften.

En skolutredning startades också under 2008 för att se om kommunen kunde förbättra kvaliteten i skolorna i Nälden/Alsen samt Offerdal. Utredningen påbörjades under tidig höst och hade inte hållit på länge förrän…

KRISEN KOM!!!!!!

Plötsligt härjade paniken! Miljoner i nämnderna skulle sparas och verksamheterna skulle gå på sparlåga! Order från kommunalrådet utgick att kopiering endast fick ske i nödfall och då endast i svart-vitt och dubbelsidigt vid flera ark! 35 miljoner ska kapas bort under åren 2009-2012. Budgetprocesser inleddes tidigt under 2009 och dialogdagar hölls där alla, ALLA, bedyrade att kvaliteten ska upprätthållas och medborgarna ska känna av så lite som möjligt.

Lystna blickar kastas söderut mot Stockholm där Reinfeldt och hans lydiga tjänare i regeringen smörjer sitt krås vid statens bord genom enorma skattesänkningar och försämrade villkor för den vanlige medborgaren. ”Snart kommer det stöd till oss kommuner”, skanderade majoriteten i kommunen! Men eftersom regeringen sänkt skatter för över 100 miljarder kronor och nu lever på lånade pengar så kunde de inte skjuta till mer än 7,5 miljoner kronor till Krokom för 2010 och ännu mindre de kommande åren…

Då beslöt sig borgarna, FORTFARANDE ivrigt påhejade av Miljöpartiet, att olönsamma bihang måste kapas bort… Listor på vad som kan skrotas i kommunen togs fram och där fanns ett helt äldreboende i Nälden med. Skolutredningen som haft fokus på kvalitet blev nu en nedskärningsutredning och skolor skulle bort. Allt för att ”rädda” kommunen… Det är nu som det börjar hända konstiga saker…

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, som blivit goda vänner, gillar verkligen inte att vår välfärd ska skrotas! De protesterar frenetiskt mot nedläggningar och försämingar, flyttar, avvecklingar och förre lärare i skolorna (de som blir kvar…)! Medborgarna i kommunen protesterar också högljut med välfyllda protestlistor. I barn- och utbildningsnämnden säger (v) och (s) ifrån då vårdnadsbidraget ska vara kvar på bekostnad av elevhälsa och budget för barn med särskilda behov. Och det är då det händer! Centerpartiets och moderaternas ledamöter håller med (v) och (s) i deras yrkande!!!

Arbetsutskottets beslut hinner dock inte verkställas i nämnden förrän order kommer från högsta politiska ledningen. Besluten läggs på is.

NUTID

Borgarnas budgetram, fylld med pekpinnar mot nämnderna, presenteras på fullmäktigemötet den 10 juni 2009 och i den ska bland annat ett äldreboende och MINST 2 skolor läggas ner samt förre lärare och förre personal på förskolorna. Allt i besparingssyfte! Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har också en budgetram, utan pekpinnar! I den ramen finns skolorna kvar, äldreboendet, lärarna och förskolepersonalen också! Detta till trots att (v) och (s) hittat ytterligare besparingar för att inte riskera fler panikåtgärder under 2010.

Nu utbryter kaoset!

Givetvis röstas oppositionens förslag ner, avvikande borgliga åsikter är kvästa och majoriteten triumferar i en ekonomisk seger. Dagen efter finns i lokalmedia rapporteringar från mötet och befolkningens reaktioner låter inte vänta. Då… Då kommer också kommentarerna från majoritetspolitikerna! ”Nejdå, vi har inte pekat ut en särskild skola, kanske den ena, eller kanske den andra… Eller kanske båda, men ingen särskild”, säger majoritetens kommunalråd med Centerpartiet som hemvist. ”Fokus ligger på EN skola”, säger Miljöpartiets språkrör! Befolkningen är nu HELT villrådig! Vad gäller?!

I barn- och utbildningsnämnden vill man FORTFARANDE från borgligt håll inte ha vårdnadsbidraget (!) utan lägger in det som en besparing, men först 2011….

Ja, tänk om det vore så att det var en saga, men detta är den tragiska sanningen! Kommunen styrs av ett oenigt gäng blåa och gröna, utan samordning, utan lugn och helt i avsaknad av verklighetsförankring, solidaritet och rättvisa! Det finns dock ett lyckligt slut! 2010 är det val och Vänsterpartiet och Socialdemokraterna står redo att ta över makten, redo att städa i 4 års vanstyre och redo att åter stärka välfärden i Krokoms kommun!

Kopiera länk