Uncategorized

URSPRUNGSMÄRKNING AV LIVSMEDEL – ett (v)-krav!

Sture Marklund

I de generella krav på märkning av förpackade livsmedel som tillämpas av kommunens upphandling och av den gemensamma upphandlingsnämnden där bl.a. Krokom ingår framgår under punkt 9 om ursprungsmärkning att; nötkött, fisk och honung ska alltid märkas med ursprung, d v s märkningen ska visa var produkterna kommer ifrån.

Med hänsyn till den ekonomiska press och storleksrationalisering som livsmedels-produktionen lever under, samt att en ökande andel kött importeras från andra länder, blir det allt vanligare med larmsignaler om oetisk djurhållning och förbjudna fodertillsatser som medför att livsmedel ibland innehåller sjukdomsframkallande ämnen, nu senast dioxininnehåll i griskött från Tyskland.

Vänsterpartiet anser det som självklart att även gris- och fågelkött skall omfattas av ursprungsmärkningskravet vid upphandling av kommunen och av den gemensamma upphandlingsnämnden.

 

Yrkande;

att kommunfullmäktige ställer sig bakom kravet att gris- och fågelkött skall omfattas av ursprungsmärkning i samband med kommunal livsmedelsupphandling.

att kommunen för kravet vidare till gemensamma upphandlingsnämnden och yrkar att nämnden bifaller motionen.

 

 

Ås 2011-02-22

Sture Marklund

Vänsterpartiet i Krokoms kommun

Kopiera länk