artikel

Rädda simundervisningen i Krokom!

Skollagen är tydlig; Elevernas undervisning ska baseras på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Trots detta väljer högermajoriteten i Krokom att införa kraftiga besparingar på elevernas simundervisning, trots att all forskning visar att ju tidigare barn får simundervisning, desto fler lär sig att simma!

Börjar simundervisningen i första klass klarar alla elever betygsmålen i 50% av klasserna. Om man väntar till tredje klass, som högern vill, är siffran nere i under 30%. C, fp, m och mp riskerar inte bara att eleverna inte får godkänt betyg i idrott, utan framför allt riskerar de barnens liv och hälsa. Krokoms kommun har under många år haft en mycket god simkunskap bland våra barn, mycket beroende på vår simundervisning. Att tro att den höga kunskapsnivån behålls när budgeten kraftigt skärs ned är naivt och rent av ansvarslöst!

Vänsterpartiet har, tillsammans med socialdemokraterna, lagt ett fullt ut finansierad budgetförslag utan detta vansinniga sparförslag. De åtgärder vi väljer att göra i vår budget är långsiktigt hållbara och med syfte att stärka elevernas möjligheter att nå skolans mål. Och framför allt att vi inte riskerar deras hälsa! Centern, moderaterna, folkpartiet och miljöpartiet röstade för sin egna, hälsofarliga, budget. Våra argument, baserade på skolagen, allmänt förnuft och omtanke om våra barn, viftades bort med egentligen ett enda motargument; ”Resultaten ska bevakas noga och åtgärder ska sättas in om eleverna inte når målen”. Här handlar det om att i tidig ålder ge våra barn en kunskap så att de kan klara sig i farliga situationer i samband med vatten.

Dessutom kommer det att öka orättvisorna mellan barn. Barn med föräldrar med socialt ordnat situation, tid och pengar kommer att lära sina barn simma eller hitta privat undervisning. Barn som står utan den sociala tryggheten kommer att drabbas hårdast.

Här handlar det om att i tidig ålder ge våra barn en kunskap så att de kan klara sig i farliga situationer i samband med vatten. Det är cyniskt att blunda för de ökade riskerna. Det handlar om allas barns trygghet och är inget man experimenterar med!

Jörgen Blom (v) Barn- och utbildningsnämnden i Krokom

Kopiera länk